2024.3.23 10:10
Olvasási idő 3:01
Krajnyák Petra

Íme a Kidcore, a divat legszínesebb válasza globális világvége hangulatra

Íme a Kidcore, a divat legszínesebb válasza globális világvége hangulatra
Forrás toywave-aesthetics.tumblr.com
DIVAT DIVAT GYEREKEK KÖZÖSSÉGI MÉDIA SOCIAL MEDIA TIKTOK

Érthető, ha elvesztetted a fonalat az internetes esztétikák folyamatosan szövődő hálójában, az algoritmus értékítélete szerint pedig könnyen lemaradhatunk az ígéretesebb vizuális irányzatokról, mint például a maximalista kidcore-ról.

Már nemcsak Dunát-Tiszát lehet rekeszteni az internetes esztétikákkal, a virtuális világban született trendek saját medret követelnek maguknak. Csak 2022 első felében olyan trendek jelentek meg, mint a balletcore, twee esztétika, cottagecore, art hoe, dark academia, light academia és még sorolhatnám a következő potenciális világjárvány kitöréséig. (Ami a trópusi betegségeknek kedvező klímaváltozást figyelembe véve, korábban is bekövetkezhet, mint gondolnánk, de pesszimista virológiai elmélkedéseimet önző módon megtartom magamnak.) Persze kérdéses, melyik állja ki az idő és a kulturális szelekció próbáját.

Forrás toywave-aesthetics.tumblr.com

Ebből az esztétikai kiberfolyamból halásztuk ki nektek a minimalizmust búcsúztató és a maximalizmust tárt karokkal fogadó kidcore-t. A szemérmetlen gyermeki játékosság vizuális világát, mely merész szivárványos palettájával, mesés mintáival visszaröpít minket a gondtalan gyerekkorba. Amikor még nem kellett az emelkedő rezsiárak, éves középhőmérséklet vagy hiperinfláció miatt szoronganunk.

Kiemelt tartalom
Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe 3 nappal ezelőtt

Matt Star médiaművész babaruhák inspirálta kollekciója apropóján alkotta meg a kidcore és babycore szavakat, előbbi pedig 2020-ban indult hódító hadjáratra TikTokon és Instagramon. Az esztétikában a -core utótag egy meghatározó tulajdonságot, ha úgy tetszik tematikát jelöl, például álomszerű képi világot a dreamcore-ban, boszorkányságot a witchcore-ban vagy a balerinákat a balletcore esetében. Ezek az egyedi hangulatot árasztó vizuális világok pedig magukba foglalják az enteriőrt, a zenét, a képző- és iparművészetet, médiatartalmakat, a gasztronómiát és természetesen a divatot is.

A kidcore engeteg esztétika, köztük a rainbowcore és a barbiecore szerelemgyereke, mely áthágja a közízlés rigid szabályait. Bár a 70-es évek ruhatárából, a 80-as évek neonmániájából, a 90-es évek gyerekműsoraiból és a Y2K reneszánszból táplálkozik, valójában a 2010-es évek kreálta, hogy tíz évvel később gyermeki énünket szabadon engedhessük. Nagy mozgásteret ad személyiségünk kivetülésének, az már egyén függő, milyen határokat szabunk neki.

A kidcore világában nincs helye a normalitásnak vagy minimalizmusnak, ellenben az Én kicsi pónimos pólóknak, epermintás ruháknak, nadrágtartónak és túlméretezett farmer kantáros nadrágoknak annál több. A látszólag össze nem illő nyomatok, az élénk kardigánok, a vastag kötött pulcsik, patchwork-kabátok mind visszaröpítenek a felhőtlen játszótéri délutánokra, amikor nem érdekelt, hány kritikus szempár méreget. A túlméretezett ruhákkal, nadrágtartóval és színes bársony hajgumikkal azt az örömmámort idézzük meg, amit a kedvenc délutáni meséd, az esti kakaó vagy teletabis pólód váltott ki belőled gyerekkorodban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

PRAWN COCKTAIL (@prawn_cocktail) által megosztott bejegyzés


A kidcore gerincét értelemszerűen gyermeki fantáziavilág adja, így tizenéves énünk szűrőjén át tekintünk a menőségre is. A gyerekek sokáig nincsenek tisztában a jó és rossz fogalmakkal, mások véleményére is csak szocializálódásuk során kezdenek adni, a kidcore pedig a kezdeti gátlástalan komfortérzetet éleszti fel plüssökkel, Crocs papucsokkal, gyümölcsös műanyag ékszerekkel és gumikarkötőkkel. Tehát mindennel, ami camp, giccs és retro. 

Kiemelt tartalom
Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi 2024.5.7 14:02

Ha visszahúzódóbb, gyermeki éned képtelen azonosulni a rikító zsírkréta árnyalatokkal, akkor galléros felsőkkel, Converse vagy tépőzáras cipőkkel, pasztellszínű harisnyákkal, mintás zoknikkal, puffos ujjakkal, kordbársony, pizsamára vagy porcelánbabáéra hajazó ruhákkal is visszautazhatsz az felhőtlen általános iskolás időkbe. 

kidcore, divat, esztétikakidcore, divat, esztétikakidcore, divat, esztétikakidcore, divat, esztétika
Galéria megtekintése
(15)

Általános tévhit, miszerint egy új trend új ruhatárért kiállt, a kidcore pedig tökéletesen illeszkedik a fenntarthatóbb divat világába. Ásd elő a garázsban őrzött glitteres muffinos felsőidet, cicás pulcsijaidat és a McDonald's happy menükkel felhalmozott figurákat, hiszen némi kreativitással bohókás ékszereket és dekorációkat kreálhatsz. A bálákban érkeznek a turkálókba nagyméretű darabok, melyekkel ismét a szüleink szekrényében beöltözőset játszó kiskori énünk bőrébe bújhatunk. Az anyáinktól „majd belenősz“ jeligére kapott régi gyerekpólókból pedig tökéletes croptop lehet.

Bármely egykori kedvenc mesénkből, képregényünkből és videojátékunkból inspirálódhatunk, melyek a Depop, Primark és a Moschino kreatív igazgatóját is megihlették. Ahogy a mellékelt ábra mutatja, rengeteg márka képviselte akarva-akaratlan a gyereknézőpontú esztétikát, a Comme des Garçons Mickey egeres ruháival, a Loewe pedig Ghibli Stúdió kollabbal tisztelgett az ártatlan pimaszság előtt. Élő Barbie babának öltözve pedig rózsaszín szemüvegen keresztül nézhetjük az omladozó világot.

Forrás Lisa Says Gah!

A 2020-as évekbe lépve jelentősen megugrott az érdeklődés a nosztalgikus darabok iránt. Az új évtized állandó zűrzavart, stagnálást és traumákat hozott, így értelemszerűen a tárgyi kultúrában is vigaszt keresünk. A karantén idején melegítőfelsőkbe és -alsókba bújtunk, majd a poszt-covid világban még változatosabb eszközökkel áldozunk a kényelem oltárán. Személyes stílusunk a lelkünk tükörképe, szettjeinkből tisztán kiolvasható aktuális lelkiállapotunk, így az instabil világban aktivizálódó védekező mechanizmusaink is.

Kiemelt tartalom
 Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat 2024.5.4 10:38

A gyermekkori emlékek, élmények felelevenítése segíthet kapcsolatba lépnünk a bennünk rejlő, elhanyagolt gyerekkel. A kidcore pedig az egykori gondtalanság csatornája, mely kivezet az elhatalmasodó szorongásból. Az ezredforduló idejében játszódó filmek korában aligha érhet meglepetésként minket, hogy még azok is a közösségi média előtti kultúra iránt vágyakoznak, akik Instagramon nevelkedtek. Az internet előtti korban nem lájkokért öltöztünk a nyilvánosságnak. Csupán közvetlen környeztünk kritikus pillantásainak voltunk kitéve, és nem létezett az instakompatibilitás mércéje.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Lirika Matoshi (@lirika.matoshi) által megosztott bejegyzés

A kidcore-t pontosan ez az elvárások és rosszindulat nélküli atmoszféra lengi körbe. Szemtelenül szórakoztató, kíméletlenül őszinte és felszabadítóan giccses.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!