2024.4.6 9:37
Olvasási idő 4:43
Krajnyák Petra

Forradalmár, művész és látnok: Pierpaolo Piccioli a Valentinónál eltöltött 25 éve előtt tisztelgünk

Forradalmár, művész és látnok: Pierpaolo Piccioli a Valentinónál eltöltött 25 éve előtt tisztelgünk
Forrás Jacopo Raule/Getty Images
DIVAT DIVAT DIVATBEMUTATÓ DIVATTÖRTÉNET NEW YORK-I DIVATHÉT PÁRIZSI DIVATHÉT

A Valentinónál eltöltött 25 éve alatt Piccioli igazi reformerként tündökölt a divatházon kívül és belül egyaránt. Kollekcióival és az új márkanagykövetekkel a sokszínűséget, befogadást szorgalmazta és újragondolta a feminin, maszkulin minőségeket is.

Pierpaolo Piccioli közel két évtizeden át állt kreatív igazgatóként a Valentino élén. Az olasz tervező március 22-én jelentette be távozását a márkától, ahol 1999-ben kiegészítő tervezőként kezdett. Piccioli mindig is a határokat feszegette a divatvilágban, talán merészségének is köszönhető, hogy 2008-ban máris kreatív igazgató lett Maria Grazia Chiurival oldalán. Egészen 2016-ig álmodták meg közösen az éteri ruhákat, amikor Chiuri átvette a Dior kreatív irányítását, Piccioli fantáziája pedig szólóban garázdálkodott tovább. 

Nagyon tisztelem Pierpaolót mint művészt és mint embert. Ő tényleg nagyon különleges. Számomra a munkáiban van egyfajta szabadság és kifinomultság, ami nem érződik erőltetettnek. Egyszerűen vonzott a munkája. Merész, vibráló és magáért beszél. Imádom

– mondta Sebastian Stan. A színész a 2022-es MET Gálán két Valentino kreációt is viselt: egy vakító pinket, és egy kristályokkal, strasszokkal díszített fekete szettet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Sebastian Stan (@imsebastianstan) által megosztott bejegyzés

 A Valentinónál töltött ideje alatt Piccioli a fiatalos játékosságot és vitalitást vitt a márka eredeti ethoszába. Saját sokkal vagányabb, modernebb, kortársabb vízióját ötvözte a márka alapítója, Valentino Garavani által teremtett tradíciókkal: masnikkal, virágokkal, fodrokkal, csipkékkel, hímzésekkel és a később Valentino-vörös néven elterjedt pipacs pirossal.

Kiemelt tartalom
Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe Ezekkel a lábbelikkel nem lősz mellé az izzasztó hónapokban: uniszex útikalauz 2024 nyári cipőtrendjeibe tegnap 18:32 -kor

Összeállításunkban a márka éléről élő legendaként távozó Piccioli legemlékezetesebb és legjelentősebb munkáit és múzsáit gyűjtöttük össze a Valentinonál töltött 25 évéből.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Valentino (@maisonvalentino) által megosztott bejegyzés

Haute Couture Spring-Summer 2010

A kibervilágba átültetett Édenkert tematikájú kollekcióban légies sifon darabok domináltak. Egyes modellek kék spray-jel felvitt sminket kaptak, ez pedig referencia a 2009-es sikerfilmre, az Avatárra.

Haute Couture Fall-Winter 2016

A Chiuri-Piccioli páros egyik utolsó kollekciója Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából egy fiktív, reneszánsz Olaszországba repített minket, ahol számos Shakespeare-dráma is játszódik. A Rómeó és Júlia és A velencei kalmár darabokba illő ruhák mellett az Erzsébet-kor divatját idéző gallérokat és ruhatömegeket is találunk.

Haute Couture Spring-Summer 2016

Újabb kultúrtörténelmi lecke Valentino kelmékbe csomagolva. A mezítlábas modellek arany kígyókkal a hajukban vonultak végig nimfákat és Isadora Duncan, a 20.század egyik legjelentősebb modern, kortárs táncosát megelevenítő ruhákban, melyeket Mariano Fortuny, spanyol polihisztor bársonykelméi ihlettek.

Haute Couture Spring-Summer 2019

Sir Cecil Beaton, a 20. század egyik leghíresebb divatfotósa lencsevégre kapta a század legnagyobb filmsztárjait, mint Audrey Hepburn, Marlene Dietrich és Marilyn Monroe, valamint olyan kulturális alakokat, mint például Mick Jagger. 1948-ban egy seregnyi, gyönyörű Charles James ruhában gyülekező nőről készítette el leghíresebb fotóját, amely Picciolit is megihlette egy táncoló fekete nőkről készült kép mellett. 

Kiemelt tartalom
Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi 3 nappal ezelőtt

Piccioli többnyire fekete, ismeretlen és szupersztár státuszba emelkedett modelleket választott, köztük Liya Kebedet és Naomi Campbellt. Azt hihetnénk, a vakítóan fehér divatkampányok keltettek benne bűntudatot, de az inkluzivitás mögött művészi szándék húzódott: Megállja-e a helyét a couture a modern világban vagy csupán ostoba, anakronisztikus giccs?

A gyönyörű couture képeken a kezdetektől fogva csak egyfajta nőt látunk – fehér darazsakat. Soha nem látsz erős, fekete nőt.... Ez (a kollekció) az egyediség felvállalásáról szól, ami maga a couture

– fejtegette a tervező, hogy a viselő teszi moderné a couture-t.

Haute Couture Fall-Winter 2020

Az Of Grace and Light címet viselő minifilmet egyenesen Rómából közvetítették a pandémia idején, amikor a kifutók helyett más látványos eszközökkel kellett izgalomban tartani a divatvilágot. Piccioli pedig megtalálta a tökéletes lehetőséget erre. A livestream-előadással nemcsak a márka történetére és az olasz filmiparra utalgatott, hanem egy olyan teljesen fehér palettával dolgozó kollekciót is bemutatott, amely az haute couture legmagasabb színvonalát képviselte. 

Ready-to-wear Fall-Winter 2022

A Valentino Pink PP Collection Piccioli 25 éves Valentino-munkásságának mesterműve. Mindenhol pink burjánzott: a díszlettől kezdve, a masnikon, fodrokon, szirmokon, csipkéken és hímzéseken át a hatalmas platformos cipőkig mindenhol. A nem mindennapi monokróm paletta megszabadít a kényszeres realizmustól, hogy a tudatalatti, s így a viselő egyénisége is felszínre törjön.

A Pierpaolo Piccioli által, a Pantone Color Institute-tal együttműködve megalkotott vibráló fukszia rózsaszín árnyalat egyedi és megismételhetetlen márkaidentitást teremtett.

Haute Couture Fall-Winter 2022-23

Ez The Beginning vagy is A Kezdet című kollekció a kreatív igazgató által meghirdetett, támogatott szépségeszményt jeleníti meg, amely központi szerepet ad az egykor perifériára szorultaknak, és főszereplővé teszi az egykor mellékszerepre is kevésnek találtakat. A kollekció tökéletesen megmutatja, mitől olyan egyedi Piccioli: a régi kánontól távol álló dolgokban keresi a csillogást, így kiszélesítve a szépség spektrumát.

A bemutatót a Valentino római szabászatának szomszédságában található Spanyol lépcsőn rendezték meg, ahol az alkotások évtizedekkel ezelőtt még teljesen más szellemiségben keltek életre. Meghatóbb és szebb fináléval nem is zárulhatna: a tervező a varrónőkkel kéz a kézben, szabók körgyűrűjében vonul le a lépcsősoron, akik nélkül minden ruhadarab csupán papírra vetett terv maradna.

Ready-to-wear Spring-Summer 2024

2024-es tavaszi/nyári férfi kollekciója újraértelmezi a férfiasság uralkodó definícióját: a férfiak és ruháik életét, a maszkulinitás jelenkori valóságát. A hagyományok újragondolásával a szabályok megszűnnek, pontosan ebben a szellemiségben prezentálta Piccioli a 21.századi férfit.

A szabászat egykor a hatalom, siker és hipermaszkulinitás jelképe volt, ma már az egyéniség kifejező eszköze az új generáció számára. Elegáns blézerek és kabátok rövidnadrággal, ezek a párosítások a klasszikus irodai egyenruhákat a jelenkor kényelemigényéhez illesztik.

Naomi Campbell

A 90-es évek egyik legnagyobb szupermodellje 14 évnyi szünet után a Valentino 2019-es párizsi bemutatóján tért vissza a kifutóra egy gyönyörű, fekete áttetsző haute couture estélyiben.

A femme fatal esztétika szöges ellentétét megtestesítő pink költeményben jelent meg ugyanebben az évben a MET Gálán.

Lewis Hamilton

Piccioli a nagykövetek terén is formabontónak számított és a szórakoztatóiparon túli vizekre evezve nagyon gondosan megválogatta a Valentino értékrendjének képviselőit. Lewis Hamilton felkéréséről így nyilatkozott:

Számomra a közösség létrehozása azt is jelenti, hogy olyan hírességeket választunk, akik a Valentinót képviselik, de akiket mi is kedvelünk. Lewis Hamilton támogatta és még mindig támogatja a Black Lives Mattert és az LMBTQ+ közösséget – „ha“ és „de“ nélkül. Számos polgárjogi csoportot és egyéb olyan ügyet támogat, amelyeket mindannyiunknak támogatnia kellene. Nem foglalkozott azzal, hogy magát felmagasztalja az érdekérvényesítésben. Ehelyett arra használja a hangját, a jelentőségét, a sikerét, hogy interszekcionális módon legyen progresszív.

Lewis Hamilton a Valentino PP kampányában. Forrás Michael Bailey Gates/Valentino

Florence Pugh

A brit színésznő az egyik legbevállalósabb márkanagykövet a Valentinónál, aki 2022-ben személyesen adhatta át az olasz tervezőnek az Év Dizájnere díjat a British Fashion Awardson. A 2023-as MET Gálán pedig Piccioli oldalán vonulhatott végig a fehér szőnyegen.

Florence Pugh a Valentino Haute Couture Fall/Winter 2023/2024 bemutatóján.
Florence Pugh Valentinoban a 2023-as MET Gálán.Florence Pugh Valentinoban a Valentino Haute Couture Fall/Winter 2022-2023-as bemutatóján.Florence Pugh Valentinoban a 2023-as Vanity Fair Oscar afterpartin.
Galéria megtekintése
(6)

Zendaya

„Tökéletesen megtestesíti és képviseli azt, amit a Valentino ma jelent és képvisel. Egy erőteljes és harcias fiatal nő, aki a tehetségét és a munkáját arra használja, hogy kifejezze önmagát, értékeit és a generációját is“ – mondta Piccioli a színésznőről, aki 2020-ban lett a brand új arca és nagykövete.

Zendaya nemcsak a vörös szőnyegen viselt több ízben is Valentino-kreációkat, hanem a főszereplésével készült kampányokban, a párizsi divathéten és a Time címlapján is.

Zendaya részt vesz a Valentino Womenswear Fall/Winter 2022/2023 bemutatóján a Párizsi Divathét keretében 2022. március 06-án, Párizsban, Franciaországban. 
Zendaya a Bulgari Hotel Roma megnyitóján, Valentinoban.Zendaya a Valentino Womenswear Spring/Summer bemutatóján a 2023-as párizsi divathéten, természetesen Valentinoban.Zendaya a 2023-as Screen Actors Guild Awards-on, Valentinoban.
Galéria megtekintése
(4)

Suga (BTS)

Piccioli a divatvilágon belüli sokszínűség és befogadás mellett is kiállt, és az elmúlt években feltűnt művészek, alkotók, ikonok új élvonalából merített. Suga, a BTS rappere szintén Valentino nagykövet lett.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Valentino (@maisonvalentino) által megosztott bejegyzés

Rihanna

2023. május 1-jén a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban ismét megrendezték a divatvilág legnagyobb eseményének számító rendezvényt, a Met-gálát, mely tavaly Karl Lagerfeld munkássága előtt tisztelgett. Az énekesnő vitathatóan elegáns, több órás késéssel érkezett meg egy fehér Valentino kapucnis ruhában, amelyet 3D-s kaméliavirágok, – Lagerfeld kedvenc virágai –  díszítettek. Alatta egy pántos fehér ruhát viselt közepén egyetlen virággal.

Margot Robbie

Margot Robbie-nak a Barbie-film sajtóturnéján természetesen a Barbiecore-mánia előfutárával is kollaborálnia kellett. A rózsaszín pöttyös miniruha az 1993-as tavaszi kollekció egyik darabjának újragondolt változata, amelyet a 2015-ös a Pink & Fabulous Barbie ihletett.

Margot Robbie részt vesz a "Barbie" című film sajtótájékoztatóján és fotózásán a Los Angeles-i Four Seasons Hotel Beverly Hillsben 2023. június 25-én. Forrás Gettty Images/Matt Winkelmeyer/WireImage
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!