2024.5.10 15:05
Olvasási idő 3:28
Krajnyák Petra

Új helyszínekkel és saját színdarabbal vár idén a Művészetek Völgye

KULTÚRA FESZTIVÁL KÉPZŐMŰVÉSZET MŰVÉSZETEK VÖLGYE PROGRAMAJÁNLÓ SZÍNHÁZ ZENE

Idén rekordmennyiségű programlehetőségből válogathatnak a Művészetek Völgye résztvevői Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

A Művészetek Völgye olyan, mint egy tíznapos kortárs művészeti összejövetel, ahol nemcsak a zenei műfajok találkoznak, hanem az irodalom, a színház, a tánc- és cirkuszművészetek, a filmek, a fotográfia vagy éppen a kortárs képzőművészet.

A fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal, saját színdarabbal, erősödik a kortárs képzőművészeti kínálat, de számos múzeum is kitelepül.

Forrás Dohi Gabriella / Művészetek Völgye

Idén összesen 2972 program várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye három településén, és több új helyszínnel is bővül a fesztivál: külön udvarral készül a Romani Design, a művészetek és a környezetvédelem kapcsolatát járja körül a SzimBio Udvar, míg a MűvészVölgy Kúria emelete kortárs képzőművészeti beszélgetéseknek ad majd otthont.

Ebben az évben több múzeum is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez:

  • a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum,
  • a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ,
  • Budapest Főváros Levéltára,
  • a Néprajzi Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum,
  • az Adaptér,
  • a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,
  • a Posta Múzeum
  • és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ.

Panoráma Színpadon idén olyan zenekarokra tombolhat a közönség, mint a 30Y, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a BËLGA, Beton.Hofi, az új lemezes Blahalouisiana, a 15. születésnapját ünneplő Bohemian Betyars és az idén ötéves Carson Coma. Rajtuk kívül elhozza slágereit a Csaknekedkislány, a szintén új lemezzel készülő Elefánt, az Esti Kornél, a Hiperkarma, az Ivan & The Parazol, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Parno Graszt, a Platon Karataev, a Punnany Massif és a Quimby is.

Igazi legendákkal találkozhat a közönség a vigántpetendi Cirque du Tókertben, ahol Dés László Básti Juli, Tóth Vera és Wunderlich József társaságában lép majd színpadra. A Budapest Bár is igazi sztárparádéval készül, hiszen Kiss Tibor, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András, Mező Misi és Tóth Vera is velük tart majd. Bródy János életműve esszenciáját mutatja majd a legkorábbi dalaitól a legújabbakig, míg a Csík zenekar ezúttal Presser Gáborral kiegészülve ad koncertet.

Forrás Fekete Kristóf / Művészetek Völgye

A Közlekedési Múzeum x LŐTÉR napközben is változatos programokkal várja a fesztiválozókat a pólófestéstől a linómetszésig, de a látogatók megnézhetik a helyszínen a múzeum legendás járműveit és múzeumtörténeti érdekességeit is. Innen indul majd a Közlekedési Múzeum retro Ikarusa, a Zenélő Busz is, amely tavalyi debütálása után sokak örömére ismét minden délután körberobog a fesztiválon, miközben a limitált közönségnek olyan előadók játszanak, mint a Margaret Island vagy Wunderlich József.

Vigántpetenden található a Völgy tudatalattija, a Petendi Pajta, ahol a Vad Art művészei befelé figyelős ambienttel hozzák el a korszellem táncát, ahogy az Önismereti Diszkó is segíti a hajnalig tartó, elmélyült táncot. A Kender Kertbe egy év kihagyás után idén visszatér a Völgyimpró, ahol a Blue sPot zenekar délutánonként más-más vendégzenészt hív el egy-egy improvizatív minikoncertre.

Újdonságok a Művészetek Völgyében

Először érkezik saját udvarral Vigántpetendre a Romani Design, a világ első roma divatstúdiója, ahol a fesztiválozók ízelítőt kaphatnak a Romani kultúrmissziójából, a kortárs roma viseleti kultúra, az iparművészet és a képzőművészet nyelvén keresztül.

Kapolcson a MűvészVölgy Kúria egész évben teret ad különféle művészeti programoknak és koncerteknek, a Kúria emelete pedig az idei évtől otthont ad az OXO csoport, valamint Horváth Béla magángyűjtő kortárs gyűjteményéből összeállított állandó kiállításnak.

A kiállításon olyan neves művészek alkotásai lesznek láthatók, mint Bak Imre, Fajó János, Hencze Tamás, Nádler István, Radák Eszter, Szűcs Attila, Cseke Tamás, Soós Nóra vagy Weiler Péter, de helyet kapnak a Pompidou Központba nemrég beválogatott Konok Tamás képei is.

Az Egyetemi Udvarhoz idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem is csatlakozott, ahol a tíz nap változatos programjait az intézmények hallgatói és tanárai közösen hozzák létre, bemutatva az ország fiatal művészeit.

Forrás Dohi Gabriella / Művészetek Völgye

Új helyszínként debütál a SzimBio Udvar a Pro Progressione szervezésében, amely a művészet és a természet kapcsolódására fókuszál. Az udvarban a völgylakók a természettel való találkozás spirituális útjaival ismerkedhetnek meg, például erdősétákon, őskori operán, meditációs gyakorlatokon keresztül.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk májusban? – 7 kiállítás, ami közelebb hozza a nyarat 2024.5.4 9:33

Az Analóg Udvarban ezúttal is különféle technikák kipróbálásával lehet megismerkedni a fotográfia analóg ágazataival, legyen az eszköz éppen a nedves kollódiumos eljárás vagy egy sörösdoboz.

A Tikk-takk bummtól az improvizációig

Ezúttal a Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös előadásaként Jonathan Larson Tikk-takk bumm című darabjának premierjével indul a fesztivál. A darabban három fiatal történetét követhetjük nyomon, középpontban Jonnal, a befutásra váró zeneszerzővel, akit Ember Márk alakít.

Forrás Fekete Kristóf / Művészetek Völgye

A fesztiválon két helyszínen, a Színház Színpadon és a Színház Színpad Templomban a látogatók minden nap más és más előadásokat nézhetnek meg az ország különböző társulatainak előadásában, mint például:

  • a Vígszínház
  • az Orlai Produkció
  • az Art-Színtér
  • a Nézőművészeti Kft.
  • vagy a Kálloy-Kálid-Gáspár hármas.

A Cirque du Tókert színpadán egy vérpezsdítő musical is helyet kap, itt adják elő majd a farmer atyjáról szóló Lévi Story! - A Farmerkirályt.

Új útvonalon közlekednek a Csigabuszok

A Művészetek Völgye ingyenes buszjáratával három település között utazhatnak a fesztiválozók. Annak érdekében, hogy a legforgalmasabb napokon is zavartalanul haladhasson, idén új útvonalon közlekednek majd a Csigabuszok, így ezentúl külön Csigabusszal lehet majd eljutni Taliándörögdre és Vigántpetendre.

Forrás Dohi Gabriella / Művészetek Völgye

Emellett, hogy a távolabbi falvakban szállást találó fesztiválozók is egyszerűen eljuthassanak a Művészetek Völgyére, továbbra is napi hat járat közlekedik majd Tapolca és Kapolcs között.

Újdonságként idén külön buszjáratok indulnak Budapestről, így akár egy napra is kényelmesen el lehet jutni a fesztiválra. A szervezők emellett idén is arra bátorítanak mindenkit, hogy a könnyebb haladás érdekében az autóval érkezők parkoljanak a vigántpetendi ingyenes parkolóban, majd váltsanak Csigabuszra.

A teljes programbontás már elérhető a Művészetek Völgye fesztivál honlapján.